UUTISET

Toiminta on laajentunut korusuunnitteluun ja -valmistukseen. Katso upea päivittyvä korumallisto!

Mika Nieminen on Lohjalla asuva autoalan ammattilainen, -harrastaja ja esineiden muotoilija. Hän on syntynyt Lohjalla 1970-luvun lopulla ja toiminut nuoruudessaan aktiivisesti torimyyjänä sekä oman pienen puutarhansa hoitajana. Nieminen valmistui Helsingin Ammattikorkeakoulusta insinööriksi vuonna 2002. Sitä ennen taustalla oli autoteknikon koulutus. Opiskeluajoilta alkaen hän on toiminut autoalalla varaosamyynnin ja huollon asiakaspalvelutehtävissä ja hankkinut alan teknistä kokemusta myös oman autoharrastuksensa kautta.

Nieminen on suunnitellut vapaa-aikanaan sekä teknisiä työvälineitä että taiteellisesti tyyliteltyjä esineitä. Hän osallistui keväällä 2013 kastemaljan suunnittelukilpailuun, jossa kilpailuehdotus Kolmaari valittiin Suomen lasimuseon näyttelyyn. Kastemaljan muotoilu -näyttelyssä nähtiin lasinpuhaltaja Tarmo Maarosen valmistama prototyyppi, joka on puhallettu Niemisen suunnittelemaan ja käsityönä tekemään teräsmuottiin. Kastemaljakilpailun satoon oli mahdollista tutustua syksyllä 2014 avatussa kiertonäyttelyssä, joka koostui samoista kilpailutöistä kuin lasimuseon näyttely.

Toinen merkittävistä suunnitteluprojekteista on Enna-vaasi, maljakko joka ei kaadu helposti. Enna-vaasin muotoja on hiottu vuosikaudet kunnes lopullinen tuote sai muotonsa. Toistaiseksi Enna-vaasin kaupallista valmistusta ei ole käynnistetty.

Taiteellisessa suunnittelussa Nieminen on pyrkinyt löytämään yhteyden oman visionsa ja sopivan valmistustekniikan välille. - Ensin syntyy visio ja sen jälkeen mietitään miten sen voisi toteuttaa, kertoo Mika Nieminen. 

Niemiselle lasin valmistus oli vielä vuonna 2012 tuntematon asia. - Alan asiantuntijan opastuksella tämän materiaalin ominaisuudet ja käyttäytyminen tulivat tutummaksi, ja nyt tiedän jo jotain lasin valmistuksen mahdollisuuksista ja rajoitteista, Nieminen toteaa. - En kuitenkaan itse ole kokeillut koskaan käsitellä lasia valmistusmateriaalina ja sen jätän mielellään alansa ammattilaisille. Niemiselle teräs on tutumpi tuote. -Teräksestä saa aikaan mitä monenlaisempia esineitä ja sitä on melko helppo muokata tavanomaisin välinein.

Vuodesta 2021 Nieminen on laajentanut osaamistaan hopean ja korukivien yhdistämiseen koruiksi. "Olen käynyt korukivien hiontaan ja hopeakorujen valmistamiseen valmentavia kursseja, jotta voin toteuttaa itse suunnitelmani. Jokainen korukivi on yksilöllinen. Yksilön hienoimmat ominaisuudet saadaan esiin suunnittelemalla juuri kyseiselle kivelle parhaiten sopiva koru. Materiaalina käytän sterling-hopeaa." Nieminen kertoo keskittyvänsä pikkutarkkuuden sijasta yleisasuun. - On aivan turhaa tehdä kivikorusta suurennuslasilla tutkittavaa yksilöä, vaan kyseessä on osa asustetta, jonka katseluetäisyys on sama kuin vaatteella. Kokonaisuus ratkaisee, tarkentaa Nieminen.