Enna-vaasi on kaatumaton maljakko

Enna-vaasi on muotoiltu lapsi- ja eläinrakkaan perheen tarpeisiin. Kodin kovassa vilskeessä tavanomainen maljakko ei aina tahdo pysyä pystyssä. Enna-vaasissa käytännöllisyys yhdistyy taidokkaasti moderniin muotoiluun.

Enna-vaasi koostuu kahdesta toisistaan erotettavasta osasta: tukeva metallinen jalusta ja lasista valmistettu maljakko. Maljakko-osaa ei voida käyttää yksinään, mutta se on otettavissa irti jalustasta puhdistamisen helpottamiseksi.

Idea maljakon muodosta syntyi 1990-luvun alussa luonnosta löydetyn kivilohkareen mukaan. Nieminen otti kiven mukaansa ja laittoi sen talteen myöhempää tarvetta varten. Parikymmentä vuotta myöhemmin syntyi ensimmäinen pahvimalli maljakosta, mutta se ei tahtonut pysyä pystyssä yksinään saatikka sitten kukkien kera. 

Öisin kissa kävi repimässä maljakkokukkia ja aamulla niiden havaittiin kaatuneen. Sama ongelma oli myös tavanomaisten lasimaljakoiden kanssa. Laakeat ja tukevat maljakot taas olivat liian laajoja tavanomaiselle kukkakimpulle eivätkä kukat näyttäneet niissä hyviltä. Tällöin käynnistyi intensiivinen suunnittelujakso maljakosta, joka olisi tarpeeksi tukeva ja samanaikaisesti käytännöllinen.


- Kokeilin useita eri jalustaratkaisuja, mutta päädyin lopulta matalaan ja laakeaan pohjalevyyn. Se ei vie häiritsevästi pöytätilaa, koska tarvittaessa jalustan päälle voi asetella esimerkiksi tarjoilukulhon jos pöytätila loppuu muuten kesken, kertoo suunnittelija Mika Nieminen. Jalustan ja maljakon liitoskohdassa toistuu sama muotoilu kuin maljakon yläosassakin. Ylöspäin aukenevassa maljakossa runsas kukkakimppu pääsee oikeuksiinsa. 


Enna-vaasin yläosa: muottiin puhallettu lasi, reuna leikattu ja hiottu. suurin halkaisija 10 x 10 cm, korkeus 25 cm. Kuvissa muusta materiaalista valmistettu prototyyppi.
Jalusta: kiillotettu tai maalattu teräslevy, epäsymmetrinen, n. 25 x 27 cm


Enna-vaasin valmistusta ei ole vielä aloitettu. Seuraa sivun ilmoittelua vaasin saatavuudesta.